МОДЕРН-АРХІТЕКТУРА

ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

(ФОРСАЙТ-ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЮРИДИЧНОЇ

АКАДЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО)

 

 

MODERN-ARCHITECTURE

OF THE INFORMATIONAL EDUCATIONAL ENVIRONMENT

 

(FORESIGHT-PROJECT  OF THE YAROSLAV

THE WISE NATIONAL LAW ACADEMY OF UKRAINE)

 

 

 

 

 

 

 

XIII міжнародна виставка навчальних закладів

Сучасна освіта в Україні – м. Київ

( 24-26 лютого 2010 р. )

 

 

XIII International Exhibition of Institutions of Higher

Learning “Modern Education in Ukraine” – 2010, Kyiv

( 24-26 February 2010 )


 

 

 

Національна юридична академія України

імені Ярослава Мудрого

 

Yaroslav the Wise

National  Law Academy of Ukraine

 

 

 

 

 

 

МОДЕРН-АРХІТЕКТУРА

ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

(ФОРСАЙТ-ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЮРИДИЧНОЇ

АКАДЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО)

 

 

MODERN-ARCHITECTURE

OF THE INFORMATIONAL EDUCATIONAL ENVIRONMENT

 

(FORESIGHT-PROJECT  OF THE YAROSLAV

THE WISE NATIONAL LAW ACADEMY OF UKRAINE)

 

 

 

 

 

XIII міжнародна виставка навчальних закладів

Сучасна освіта в Україні2010, м. Київ

 

 

XIII International Exhibition of Institutions of Higher

Learning “Modern Education in Ukraine” – 2010, Kyiv

 

 

 

 

 

Харків

Kharkiv

2010

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) / Уклад.: В.В. Комаров, І.К. Прищепа, Н.П. Пасмор. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2010. – 27 c.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укладачі:

 

В.В. Комаров, проректор з навчально-методичної роботи,

професор, академік Академії правових

наук України.

І.К. Прищепа, проректор з економіки та соціального

розвитку, заслужений будівельник України.

Н.П. Пасмор, директор бібліотеки, кандидат педагогічних наук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© В.В. Комаров, І.К. Прищепа, Н.П. Пасмор, 2010

© Національна юридична академія України, 2010

 

 

ЗМІСТ

 

Актуальність та прогнозування розвитку інформаційного

освітнього середовища……………………………………………..

5

Опис Модерн-архітектури інформаційного освітнього

середовища………………………………………………………….

6

Очікувані результати………………………………………………

11

Верифікація форсайт-проекту……………………………………..

12

Візуалізація опорних компонентів Модерн-архітектури

інформаційного освітнього середовища……………...…………..

13

 

 

 


МОДЕРН-АРХІТЕКТУРА

ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

(ФОРСАЙТ-ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЮРИДИЧНОЇ

АКАДЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО)

 

 

Ідея і менеджмент проекту ректора Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, академіка Національної академії наук України, професора, заслуженого діяча науки і техніки України В. Я. Тація.

           

Науковий керівник академічної частини проекту проректор з навчально-методичної роботи Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, академік Академії правових наук України, професор, заслужений юрист України  В. В. Комаров.

           

Керівник архітектурно-будівельної частини проекту проректор з соціально-економічного розвитку Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого, заслужений будівельник України І. К. Прищепа.

 

 

Анотація

 

Соціальне замовлення на підготовку правників ХХІ століття зумовлюється побудовою правової держави, необхідністю дотримання прав і свобод людини і громадянина, а також національними, світовими тенденціями інтелектуалізації суспільства, заснованого на знаннях, і потребує модернізації вищої юридичної освіти.

Найважливішим завданням інноваційного розвитку Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого як дослідницького вищого навчального закладу є створення найсучаснішого інформаційного освітнього середовища, зорієнтованого на гармонізацію національних і міжнародних стандартів вищої юридичної освіти, якість та інноватику в освіті; конкурентоспроможність, національне та міжнародне визнання; запровадження розгалуженої системи формальної і неформальної освіти; розвиток дистанційного електронного навчання; участь у національних і міжнародних корпоративних освітніх проектах та програмах; підтримку бюджету; входження до Європейського простору вищої юридичної освіти; стабільні партнерські відносини з роботодавцями, вплив на політику вищої юридичної освіти в Європейському регіоні, підвищення ефективності і якості інформаційного забезпечення навчальної діяльності з орієнтацією на глобальні телекомунікаційні технології.

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) є унікальним інноваційним інструментом стратегічного управління, являє собою систему різних методів, методик, структур, дидактик, форм організаційно-методичного, техніко-технологічного розвитку Академії. Базується на сучасних технологічних та системно-програмних модернах, адаптованих до цілей навчального процесу, евристичних освітніх програм модернізації вищої юридичної освіти, корпоративних ресурсах, і не має аналогів у східній Європі. Складовою Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) є проектування суперсучасного архітектурно-будівельного комплексу з бібліотечним ресурс-центром. Поєднує досягнення, цілі та перспективи довгострокового прогнозування науково-технологічного, інноваційно-освітнього та соціального розвитку Академії.

 

 

АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ

ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

Інноваційний розвиток сучасного вищого юридичного навчального юридичного закладу є найважливішим чинником розвитку не лише окремого сегменту національної освіти, а й відповідає національним і світовим тенденціям інтелектуалізації суспільства, заснованого на сучасних інформаційних технологіях та глобальних комп’ютерних комунікаціях, коли інформація, знання, технології стають головною умовою динаміки суспільного прогресу. Крім того, вища юридична освіта посідає особливе місце в системі вищої школи. Фахівці з юридичною освітою становлять основу кадрового забезпечення в процесі побудови правової держави, мають важливе соціальне призначення, несуть відповідальність за дотримання прав і свобод громадян.

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) є наочною демонстрацією покрокового сценарію розвитку інформаційного освітнього середовища Академії, поєднання досягнень, цілей та перспектив модернізації освітньої і наукової діяльності. Відбиває концептуальне бачення, стратегію і план креативного модерну архітектури інформаційного освітнього середовища, вибудовує основні етапи цього процесу за принципом «минуле – сьогодення – майбутнє». Забезпечує інтерактивність, плановість, послідовність та довгострокове прогнозування науково-технологічного, інноваційно-освітнього та соціального розвитку, дозволяє переглядати не тільки імовірні сценарії, але і їх потенційну рентабельність, а також вибирати оптимальні шляхи, зважаючи на ресурси та економічну ефективність об’єкта.

Враховує попередні стратегії Академії, які забезпечили високу репутацію і високі рейтинги в національній системі освіти та спрямовані на подальший активний розвиток Академії як дослідницького вищого навчального закладу – лідера у сфері юридичної освіти, позиціювання у світовій системі вищої юридичної освіти, у тому числі Європейському просторі, зумовлені викликами XXI століття на ринку освітніх послуг та ринку праці юристів.

Форсайт-проектування архітектури інформаційного освітнього середовища спирається на збір експертної інформації та моніторинг електронних продуктів, ресурсів, технологій навчального процесу, що дозволяє прогнозувати варіанти майбутнього стану та еволюції освітньої діяльності, заснованої на широкомасштабному запровадженні ІТ-технологій, телекомунікаційних й інформаційних комп’ютерних систем у національних та міжнародних освітніх проектах, скероване на реалізацію постанови Кабінету міністрів України від 29 липня 2009 р. №796 «Питання Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого», якою Академії надають статус дослідницького вищого навчального закладу.

 

 

ОПИС МОДЕРН-АРХІТЕКТУРИ ІНФОРМАЦІЙНОГО

ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) відбиває дорожню карту покрокових дій модернізації інформаційно-освітнього середовища, заснована на оригінальних методологічних, дидактичних, методичних засадах комплексної реалізації програм освітньої діяльності в галузі «Право», підтримується мультимодальними програмами, системою інформаційно-комунікаційних магістралей, найсучаснішим бібліотечним ресурсним центром. Забезпечує інноваційно-прикладні аспекти і прогнозовані результати цілевизначальної, змістової, середовищно-організаційної, педагогічно-професійної, функціонально-процесуальної, результативно-аналітичної діяльності та взаємодії суб’єктів і об’єктів освітньої діяльності.

Проект побудований на попередніх інноваційних моделях розвитку освітнього середовища – «Інноваційній моделі віртуального інформаційного навчального середовища (ВІНС)» та «Семантичному інформаційно-освітньому порталі (СІОП)», але як фундаментальний методологічний інструмент дизайну архітектури інформаційного освітнього середовища є унікальним, оскільки поєднує методологічні і семантичні інноваційні підходи до реалізації сучасних завдань і цілей вищої юридичної освіти, створює умови формування адекватного інформаційного освітнього середовища вищого навчального закладу, гармонізації освітніх стандартів вищої юридичної освіти у європейському регіоні, дає інструменти реалізації Лісабонської стратегії – «Університети Європи після 2010 року: багатогранність при єдності цілей».

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) – цілісна інтерактивна система інформаційного і методичного забезпечення навчальної діяльності, що розвиває і вдосконалює елементи віртуального інформаційного навчального середовища (ВІНС) та семантичного інформаційного освітнього порталу (СІОП), ставить за мету інформаційну підтримку процесу прийняття управлінських рішень, інноваційного, більш масштабного розвитку освітнього середовища на перспективу. Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища у логістичному відношенні – система стратегічних напрямів соціально-економічного інноваціювання, виявлення технологічних проривів, здатних вплинути як на модернізацію вищої освіти, так і на науково-технологічний, економічний та соціальний розвиток суспільства. Форсайт-проектування є не тільки наочним представленням образу можливих альтернатив розвитку інформаційно-освітнього середовища. Це і певна ревізія його наявного потенціалу, потреб у ресурсному забезпеченні, формуванні нової повноцінної, гнучкої, прозорої, варіативної політики освітньої діяльності. Форсайт (foresight – передбачення) являє собою систему різних методів, методик, структур, дидактик, форм, шляхів еволюції інформаційного освітнього середовища з проявом високого ступеня творчості та креативності всіх суб’єктів освітнього процесу, дозволяє обґрунтувати економічну ефективність, передбачити варіативність організаційно-методичних, техніко-технологічних підходів інноваційного розвитку вищого навчального закладу.

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) в цілому є інноваційним інструментом стратегічного управління, наочним засобом інтерпретації варіантів розвитку освітнього середовища і відображає найважливіші кроки, необхідні інвестиції, можливі ризики і віддачу, очікувані результати. 

Крім того, складовою Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища поряд з академічною частиною є проектування суперсучасного архітектурно-будівельного комплексу з бібліотечним ресурс-центром як галузевого книгосховища, що базується на сучасних технологічних та системно-програмних модернах, розраховане на 4 млн. видань і не має аналогів у східній Європі.

Архітектурно-планувальне, композиційне та конструктивне рішення побудови найсучаснішого бібліотечного ресурс-центру з блоком учбових аудиторій виконується в єдиному стилі з будівлею Палацу студентів академії, який є домінантою сформованого ансамблю будівель Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Ця архітектурно-будівельна композиція включає учбові, адміністративні корпуси академії, поєднує класичний стиль та сучасну архітектуру і гармонійно вписується в історичний і культурний район центральної частини м. Харкова. Планується застосування сучасних оздоблювальних матеріалів, інженерного модерн-обладнання, що створює оригінальний стиль, кольорову гаму, комфортні умови для використання, ефективної експлуатації і функціонування єдиної архітектурно-будівельної композиції.

Будівля бібліотечного ресурс-центру є 10-поверховою спорудою з монолітним залізобетонним каркасом, представляє собою комплекс з висотою поверху 3,6 м складної криволінійної конфігурації в плані (60х38 м), загальна площа якої понад 11500  кв. м, у тому числі приміщень бібліотеки – близько 4000  кв. м, загальний будівельний об'єм – 53673  куб. м. Проектом передбачена спеціальна безбар’єрна архітектура для вільного переміщення інвалідів, центральні входи в корпус не мають порогів і обладнані пандусами, є вантажно-пасажирські ліфти, кабінки спеціальних санітарних вузлів розраховані на людей з обмеженими можливостями.

Унікальним технологічним рішенням буде розміщення універсального фонду та електронних документів. Такий підхід відбиває тенденцію трансформації класичної бібліотеки у сучасний ресурс-центр з прогнозуванням щорічного його  поповнення  і приросту до 10 %. Бібліотека призначена для студентів, аспірантів, викладачів, професорів та співробітників академії, передбачено створення 300 - 400 комп’ютеризованих читацьких місць, обладнаних найсучаснішою технікою, сканерами, принтерами, інтернет-комунікаційними мережами та on-line блогами для спілкування з викладачами кафедр, деканатами, роботи з електронними навчальними ресурсами країни та світу.

У бібліотечному ресурсному комплексі будуть акумульовані унікальні артефактні, раритетні книги, вітчизняні та зарубіжні традиційні та електронні видання з орієнтацією на найвищі національні, міжнародні стандарти вищої юридичної освіти. Модерн-архітектура найсучаснішого бібліотечного ресурс-центру є структурованою інтерактивною інформаційно-комунікаційною формою представлення інформаційно-ландшафтної документально-когнітивної, техніко-технологічної, структурно-функціональної єдності освітнього поля академії, забезпечує і враховує специфічний контент освітньо-професійної програми «Право» та інформаційного освітнього середовища Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Використовує прогресивні організаційно-інноваційні бібліотечні методики формування і створення інформаційно-архітектурного модернового комплексу європейського зразка, потужного осередку освітнього, наукового, професійного росту студентів та викладачів вузу з інтеграцією знань та максимальним забезпеченням можливих соціальних гарантій.

Організація бібліотечного ресурс-комплексу як базової складової Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища Академії передбачає підвищення ефективності і якості інформаційного забезпечення освітнього процесу, а також забезпечить формування професійного, інформаційно-комунікаційного і світоглядного досвіду, креативного стилю мислення та взаємообміну знань, що базуються на запровадженні найпрогресивніших технологій навчального процесу, телекомунікаційних мережевих магістралей та інформаційних бібліотечних системах і програмах.

У структурно-функціональній архітектурі  бібліотечного ресурс-центру передбачено нові інформаційно-аналітичні лабораторії, техніко-технологічні служби страхового копіювання та виготовлення електронних продуктів, що забезпечать розробку, створення та зберігання найсучасніших електронних ресурсів, формування віртуальної бібліотеки, інформаційного бібліотечного веб-порталу, адаптованих до цілей навчального процесу, евристичних освітніх програм модернізації освіти та корпоративних ресурсів:

·                 автоматизований бібліотечний комплекс;

·                 електронна база наукових та навчальних видань електронного каталогу;

·                 електронні колекції артефактних раритетних видань;

·                 повнотекстова електронна база нормативно-правових документів;

·                 проблемно-орієнтовані предметні банки знань;

·                 віртуальні форми освітньо-виховної діяльності;

·                 електронний освітній портал;

·                 академічний репозитарій структурованого динамічного архіву електронних навчальних курсів;

·                  галузеві профільні інтернет-ресурси  та корпоративні продукти тощо.

Спеціальний структурно-функціональний модуль бібліотечного ресурс-центру Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища Академії відбиває його мультимодальні особливості та підтримує високотехнологічні освітні, просвітницькі, інформаційні, культурні місії бібліотеки; забезпечує ефективне використання наукового і освітнього потенціалу, кращих здобутків національної та світових правових шкіл; формує адекватну систему інформаційного забезпечення нагальних завдань вищої освіти, культурного і наукового спадкування; визначає пріоритети у формуванні модерну інформаційного освітнього середовища Академії, заснованого на широкомасштабному запровадженні автоматизованого бібліотечного комплексу, віртуалізації та новітніх засобах навчальних інформаційних комунікацій; сприяє модернізації освітнього процесу та якості моніторингу навчальної діяльності; забезпечує необмежені можливості надання інформації та знань через запровадження телекомунікаційних технологій, інноваційних засобів бібліотечної діяльності:

- використання системи автоматизації бібліотеки в інфопроцесі забезпечення електронними галузевими ресурсами;

- управління веб-порталом та інформаційно-пошуковою системою;

- формування електронної бази наукових та навчальних видань, що відтворює технологію виробництва профільних електронних документів, підручників, кодексів, монографій, матеріалів судової практики, збірників наукових статей, для використання їх в електронному навчанні;

- спрямування на специфічні уніфіковані та індентифіковані професійно-орієнтовані електронні банки знань і метадані як елементи віртуального середовища і дистанційної освіти;

- створення нонелектронних документів репозиторних архівів, семантичних веб-сервісів, орієнтованих на централізований доступ та корпоративний документообмін галузевими національними та зарубіжними цифровими колекціями;

- віртуалізація форм інформаційно-бібліотечної діяльності: тематичних виставок, наукових консультацій, літературних оглядів тощо;

- забезпечення новітніх комунікаційних зв’язків між утворюючими елементами віртуальної бібліотеки, що розвивають творчі здібності та надають необмежені інформаційно-пошукові можливості отримання знань.

Названі характеристики не мають аналогів у традиційних вузівських бібліотеках та відповідають Концепції Державної цільової національно-культурної програми «Бібліотека – XXI».

Результати порівняльного аналізу провідних світових бібліотек та навчальних ресурсних центрів за категоріями «національна бібліотека», «публічна бібліотека» та «університетська бібліотека» показали оригінальність, унікальність та універсальність бібліотечного ресурс-центру Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища (technology foresight Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого). Наприклад, Національна бібліотека у Геттінгені (Німеччина) не є єдиною інституцією, її фонд розподілений між іншими бібліотеками з публічним доступом. Публічні бібліотеки у Йоханнесбурзі (ПАР) і Ванкувері (Канада) поєднані з офісами місцевих урядів. Будівля бібліотеки Кранфілдського університету (Велика Британія) містить лекційні зали для проведення занять зі студентами.

 

 

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) – новий ступінь освітнього комунікаційного прогресу в вищому навчальному закладі, вирішальний чинник і фундаментальна основа модернізації освітньої діяльності. Ефективність трансформації комунікаційних навчальних процесів відтворюється у позитивних змінах суб’єктів комунікаційного процесу, інтеграції їх в єдину цілісну освітню систему взаємовідносин, внутрішню диференціацію, спільність і глибину усвідомлення специфіки виконання соціально значущих завдань та ціннісних установок. Орієнтація на інноваційний розвиток стає нагальною необхідністю, оскільки цілі і зміст діяльності Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого закономірно відображують трансформації в політичній, економічній, соціальній, культурній сферах розвитку суспільства, потребують інноватики у кадровому потенціалі, формуванні професійних компетенцій, організаторських здібностей, здатності і готовності здійснення інноваційної діяльності: особистісні вміння, інтелектуальний, інноваційний клімат установи, вмотивованість виконання поставлених завдань, готовність персоналу до інновацій, проявлення реальної активності учасників освітньої діяльності, можливості реалізації професійних компетенцій у сфері вищої юридичної освіти.

Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) як інноваційний інструмент стратегічного управління вищим юридичним навчальним закладом, розвиває логістику, засновану на принципах соціального конструктивізму, взаємообміну знаннями, прогнозування результатів освітньої діяльності, загального менеджменту, полісистемного управління якістю освіти, адаптованого до реалізації освітньо-професійних програм вищої освіти «Право».

Глобальні результати впровадження Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) зумовлюють якість та інноватику в освіті; конкурентоспроможність вищого навчального закладу, його національне та міжнародне визнання; запровадження розгалуженої системи формальної і неформальної освіти; розвиток дистанційного електронного навчання; участь у національних і міжнародних корпоративних освітніх проектах та програмах; підтримку бюджету; входження до Європейського простору вищої юридичної освіти; стабільні партнерські відносини з роботодавцями та вплив на політику вищої юридичної освіти в Європейському регіоні та у світі.

Моніторінг та вивчення  міжнародних практик свідчать, що Модерн-архітектура інформаційного освітнього середовища (форсайт-проект Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого) не має подібних аналогів інноваційної освітньої діяльності як такої, що у дискретному інноваційному освітньому середовищі орієнтована на глобальну інтеграцію вищих юридичних навчальних закладів країн Європи та світу.

 

 

ВЕРИФІКАЦІЯ ФОРСАЙТ-ПРОЕКТУ

 

1. Елементи форсайт-проекту Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого частково відображені в реальній освітній практиці:

– за результатами участі у XII міжнародній виставці навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2009»,  м. Київ, Академія отримала золоту медаль у номінації «Розробка і впровадження нових технологій навчання» за презентовану «Інноваційну модель віртуального інформаційного навчального середовища», як загальної стратегії модернізації розвитку навчального процесу;

– на міжнародній виставці «Інноватика в освіті України», м. Київ (2009 р.), Академія презентувала інноваційну розробку «Семантичний інформаційно-освітній портал НЮАУ імені Ярослава Мудрого», стала лауреатом конкурсу в номінації «Інноватика у вищій освіті» та отримала дипломи «За розробку і упровадження інноваційних освітніх технологій», «За особистий внесок у розвиток освітніх інновацій».

2. Впровадження базових елементів та методології інноваційної розробки Модерн-архітектури інформаційного освітнього середовища у даний час дозволили актуалізувати наявне інформаційне середовище та забезпечити технологічний шлюзовий обмін інформаційними ресурсами з іншими  юридичними вузами і університетами.

3. Інновація обговорювалася та схвалена на нараді учасників міжнародного консорціуму вищих юридичних навчальних закладів як ефективна освітня платформа міжнародної співпраці (м. Харків, 2009 р.).

4. Використовується в межах проекту Темпу-Тасіс «Розвиток систем навчання, заснованого на ресурсах», що забезпечує впровадження інтернаціональних навчальних курсів та освітніх магістерських програм університету Гертфортширу (2007-2010 рр.).

 

 


ВІЗУАЛІЗАЦІЯ

ОПОРНИХ КОМПОНЕНТІВ МОДЕРН-АРХІТЕКТУРИ

ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

АРХІТЕКТУРНИЙ ПРОЕКТ НАУКОВОГО БІБЛІОТЕЧНОГО

РЕСУРС-ЦЕНТРУ

 

 

 

 

 

 

 

 


 

АРХІТЕКТУРНЕ РІШЕННЯ РОЗТАШУВАННЯ БІБЛІОТЕЧНОГО

РЕСУРС-ЦЕНТРУ

(вул. Пушкінська)

 

 

 

 

 


 

ПЛАН  У  РОЗРІЗІ

 

 

РОЗРІЗ

 

 


 

ФАСАД

 

 

 

 

КАРТА РОЗТАШУВАННЯ БІБЛІОТЕЧНОГО РЕСУРС-ЦЕНТРУ

 

 

 

 

ЕЛЕКТРОННИЙ ОСВІТНІЙ ПОРТАЛ

 

 

ЦИФРОВЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ

 

 

 

ІР-ТЕЛЕФОНІЯ, ВІДЕО-КОНФЕРЕНЦІЇ

 

 

ОСНОВНІ ПРОЦЕСИ АВТОМАТИЗАЦІЇ БІБЛІОТЕКИ

 

 

 

 

WEB-САЙТ  БІБЛІОТЕКИ

 

 

 

 

БАЗИ ДАНИХ ЕЛЕКТРОННОГО КАТАЛОГУ

 

 

 

БАЗА ПОВНОТЕКСТОВИХ ДОКУМЕНТІВ

 

 

ПРОБЛЕМНО-ОРІЄНТОВАНІ ЕЛЕКТРОННІ БАНКИ ЗНАНЬ

 

РЕПОЗИТАРІЇ, ЕЛЕКТРОННІ НАУКОВІ АРХІВИ

 

 

 

ПРОЦЕС СТВОРЕННЯ РАРИТЕТНИХ ВИДАНЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTENTS

 

Actuality of the prediction of the development of

the informational educational environment……………………….....

5

Description of the Modern-architecture of the informational

educational environment ………………………………....................

6

Expecting results…………………………………………………….

11

Verification  of the foresight  project………………………………..

12

Visualization of the supporting components of the Modern-architecture of the informational educational environment……

13

 

 

 

 

 

 

 

MODERN-ARCHITECTURE

OF THE INFORMATIONAL EDUCATIONAL ENVIRONMENT

 

(FORESIGHT-PROJECT OF THE YAROSLAV THE WISE

NATIONAL LAW ACADEMY OF UKRAINE)

 

 

 

Summary

 

 

The social requirement to the training of the XXI century lawyers is determined by the law-governed state building., the necessity of the observance of the rights and freedoms of the human being and citizen and also by the national, world tendencies of the society intellectualization based on knowledge and it requires the modernization of the higher legal education

The most important task of the Yaroslav the Wise National Law Academy of Ukraine innovative development as the research higher educational establishment is the creation of the super modern informational educational environment, oriented to the harmonization both national and international standards of the higher legal education, quality and innovation in education; competitiveness, national and international acknowledgement ; implementation of the ramified system of the formal and   informal education; development of the distance electronic learning; participation at the national and international corporate educational projects and  programs ;support of the budget; joining to the European space of the higher legal education; stable partner relations with the employer, influence on the policy of the European region higher legal education, promotion of the effectiveness and quality of the dataware of the educational activity with the global telecommunication technologies orientation.

Modern-architecture of the informational educational environment (foresight-project of the Yaroslav the Wise National Law Academy of Ukraine) is the unique innovative instrument of the strategic management ,it is system of the different methods, methodics, structures, didactics methods, forms of the organizational-methodic, technical-technological development of the Academy. It is based on the modern technological and system-program moderns, adapted to the aims of the educational process., heuristic educational programs of the higher legal education modernization, corporate resources and it has no analogs in Eastern Europe. One of the components of the modern architecture of the informational educational environment (foresight-project of the Yaroslav the Wise National Law Academy) is the designing of the super modern architectural-building complex with the library resource-centre. It combines the achievements, goals and the long-term prediction of the scientific-technological, innovative-educational and social development of the Academy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н а в ч а л ь н е    в и д а н н я

 

Тraining edition

 

 

 

 

 

 

 

МОДЕРН-АРХІТЕКТУРА

ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

(ФОРСАЙТ-ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЮРИДИЧНОЇ

АКАДЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО)

 

MODERN-ARCHITECTURE

OF THE INFORMATIONAL EDUCATIONAL ENVIRONMENT

 

(FORESIGHT-PROJECT OF THE YAROSLAV THE WISE

NATIONAL LAW ACADEMY OF UKRAINE)

 

 

 

 

 

 

Укладачі: Комаров Вячеслав Васильович,

                                      Прищепа Іван Кузьмич,

                                      Пасмор Надія Петрівна

 

 

Authors:   Vyachеslav Komarov,

                          Ivan Pryshchepa,

                                      Nadiya Pasmor

 

 

 

 

 

 

 

 

Підп. до друку 11.02.2010 р. Формат 70х100 1/16. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 1,62. Облік.-вид. арк. 0,6. Вид. № 11.

Тираж 300 прим. Зам. № 3681.

____________________________________________________________

 

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

ФОП Косинський А.В.

м. Харків, вул. Лермонтовська, 27