Пошук по сайту

Четвер, 14 грудня 2023 15:02

Проведено онлайн-брифінг, присвячений 75-й річниці проголошення Загальної декларації прав людини

Традиційно у грудні в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого проводяться заходи, присвячені річниці прийняття Загальної декларації прав людини 1948 року. 12 грудня 2023 року кафедра міжнародного права, наукова бібліотека, Центр рекрутингу, маркетингу та комунікацій, за участю представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксани ЧЕРВЯКОВОЇ, провели онлайн-брифінг, присвячений 75-й річниці проголошення Загальної декларації прав людини.

Захід об’єднав понад 100 індивідуальних та колективних учасників: студентів, аспірантів, викладачів Університету, а також старшокласників і вчителів Дніпропетровщини, Житомирщини, Запоріжжя, Кіровоградщини, Київщини, Миколаївщини та Харківщини.

Модератор заходу, професор, завідувач кафедри міжнародного права Володимир СТЕШЕНКО у вступному слові зазначив, що Загальна декларація прав людини 1948 року є першим документом у міжнародному праві, який закріпив каталог (перелік) прав людини на універсальному рівні, а юридичне значення Декларації полягає в тому, що вона є основою для всіх міжнародно-правових актів про права людини. Також професор В. СТЕШЕНКО підкреслив, що у розробці проекту Декларації взяв участь академік В. М. Корецький, який з 1944 по 1947 роки був завідувачем кафедри міжнародного права нашого Університету. І саме академік В. М. Корецький є автором тексту статті 1 Декларації: «Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах».

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, к.ю.н., доцентка Оксана ЧЕРВЯКОВА у своїй доповіді «Права людини в умовах воєнного стану та роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у контролі за їх дотриманням» акцентувала увагу на нових викликах, які постали у сфері захисту прав та свобод людини після повномасштабного вторгнення росії на територію України. О. ЧЕРВЯКОВА ознайомила присутніх із стрижневими напрямами роботи Уповноваженого, серед яких виокремились питання, пов’язані з військовою агресією. Особливу увагу було приділено питанням захисту прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України.

У презентації «Міжнародно-правові стандарти захисту прав людини» професор Володимир СТЕШЕНКО розповів про універсальні механізми захисту прав людини, засновані на Міжнародному біллі про права, який включає Загальну декларацію прав людини 1948 року, Міжнародні пакти про права людини 1966 року і факультативні протоколи до пактів. Окрім цього, В. СТЕШЕНКО підкреслив особливості захисту прав людини на європейському рівні – на підставі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. і Хартії основоположних прав Європейського Союзу 2000 р.

Тетяна СЛІНЬКО, професорка, завідувачка кафедри конституційного права України, у доповіді «Відображення положень Загальної декларації прав людини в Конституції України» наголосила на тому, що Декларація цілком виправдано визнається універсальним міжнародним актом, в якому держави узгодили, систематизували й проголосили основні права і свободи, притаманні всім націям і які повинні бути надані кожному члену людської сім’ї. За 75 років існування і дії Декларації більшість її положень увійшли й отримали свій подальший розвиток у конституціях багатьох держав світу, у тому числі і в Конституції України, на них посилаються міжнародні організації під час прийняття своїх рішень. Окрему увагу Т. СЛІНЬКО приділила механізму впровадження ключових положень Декларації в конституційну систему України, акцентувавши, що в Конституції України достатньо широко репрезентовані права людини, які змістовно кореспондуються та корелюються з положеннями Загальної декларації прав людини і низкою міжнародно-правових актів, які конкретизують і деталізують її зміст.

Олена УВАРОВА, к.ю.н., доцентка кафедри прав людини та юридичної методології, голова міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Університету, у своєму виступі «Бізнес і права людини: узгодження національної, європейської і міжнародної рамок» розказала про роль бізнесу в реалізації прав людини і навела цікаві приклади з історії концепції бізнесу і прав людини. О. УВАРОВА звернула увагу, що ідея про необхідність забезпечення поваги до прав людини з боку бізнес-компаній звучала вже на етапі розробки Загальної декларації прав людини й знайшла відображення у преамбулі цього документу. Наразі центральну роль у цій сфері відіграють Керівні принципи ООН з бізнесу і прав людини, прийняті Радою прав людини ООН у червні 2011 року.

Дмитро БОЙЧУК, к.ю.н., доцент кафедри права Європейського Союзу, заступник відповідального секретаря приймальної комісії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, ознайомив старшокласників з перевагами та перспективами юридичної професії, а також особливостями навчання в Університеті.

Онлайн-брифінг завершився віртуальною екскурсією навчально-бібліотечним комплексом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Фахові видання університету

Теорія і практика правознавства

Теорія і практика правознавства

Теорія і практика правознавства
Проблеми законності

Проблеми законності

Проблеми законності
Вісник Асоціації кримінального права України

Вісник Асоціації кримінального права України

Вісник Асоціації кримінального права України
Філософія права і загальна теорія права

Філософія права і загальна теорія права

Філософія права і загальна теорія права
Економічна теорія та право

Економічна теорія та право

Економічна теорія та право
Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Наші працівники завжди готові допомогти