Пошук по сайту

Колмаков Віктор Павлович

29.09.1913 – 20.03.1973

видатний вчений-криміналіст,

засновник української криміналістичної школи,

доктор юридичних наук,

професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Народився В. П. Колмаков 29 вересня 1913 року у селі Велика Іня Мінусинського району Красноярського краю. Із 1927 року Віктор Павлович розпочав трудову діяльність у колгоспі. З 1935 року по 1938 рік працює в органах прокуратури. З 1938 року по 1941 рік В. П. Колмаков навчається в аспірантурі на кафедрі криміналістики та судової медицини Харківського юридичного інституту (нині – Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого), де готує дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему «Методика розслідування справ про вбивства з розчленуванням трупу» під керівництвом М. М. Бокаріуса, яку успішно захищає 23 червня 1941 року. Із січня 1946 року В. П. Колмаков працює старшим науковим співробітником Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз, а з жовтня 1946 року протягом наступних 20 років є його директором. Одночасно з цим, із 1946 року по 1952 рік В. П. Колмаков працює старшим викладачем, доцентом кафедри кримінального процесу Харківського юридичного інституту. З 1952 року по 1957 рік очолює кафедру криміналістики Харківського юридичного інституту, а також викладає криміналістику на Всесоюзних курсах Прокуратури СРСР у м. Харкові, при цьому є першим їх директором. У 1962 році успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за темою «Криміналістичні методи розслідування та попередження злочинів проти життя». У 1964 році Віктору Павловичу присвоєно наукове звання професора.

У 1967 році В. П. Колмаков переїжджає до м. Одеса, де в лютому цього ж року очолив кафедру криміналістики, кримінального права та процесу Одеського державного університету імені І. І. Мечникова, а в червні став деканом юридичного факультету. Завідувачем кафедри криміналістики, кримінального права та процесу, а також деканом юридичного факультету цього університету Віктор Павлович пропрацював до дня свої смерті 20 березня 1973 року.

Завдяки наполегливості, широкому кругозору, допитливості, ґрунтовним знанням В. П. Колмакову вдалося зробити істотний внесок у розвиток Харківської та Одеської криміналістичних шкіл, Харківської школи судових експертів. Протягом багатьох років професор В. П. Колмаков з успіхом здійснював підготовку науково-педагогічних кадрів. Під його керівництвом захищено 6 докторських і 23 кандидатські дисертації. Серед учнів професора такі видатні вчені й відомі криміналісти й судові експерти, як В. О. Коновалова, М. В. Салтевський, О. Н. Колесніченко, Г. А. Матусовський, Г. Л. Грановський, С. П. Зеленковський, О. О. Закатов, Л. Ю. Ароцкер, І. В. Постіка, В. В. Тіщенко, М. М. Шульга, С. І. Новиков, В. Г. Грузкова та ін.

У своїх дослідженнях Віктор Павлович використовував власний практичний досвід. Крім того, учений вивчав і популяризував досвід роботи криміналістів-практиків і досягнення вчених інших країн, аналізував стан криміналістики за кордоном, робив наукові огляди закордонних періодичних видань. У цілому В. П. Колмаков є автором понад 130 наукових праць.

Напрацювання Віктора Павловича суттєво збагатили вітчизняну криміналістику, а головне, на сьогодні не втратили актуальності й цінності, з огляду на що залишаються затребуваними науковцями, практиками, судовим експертами, працівниками правоохоронних органів, суддями тощо. Багато теоретичних положень, викладених в його працях як одного із фундаторів криміналістики, нині, як багато років тому, має практичну значущість, допомагає на практиці успішно боротися зі злочинністю і суттєво впливає на подальший розвиток сучасної криміналістики. Не менш важливим і показовим є те, що ідеї професора розвиваються його учнями і послідовниками.

 

Праці вченого з фонду наукової бібліотеки

Публікації про життя, наукову та педагогічну діяльність В. П. Колмакова

 

Фахові видання університету

Теорія і практика правознавства

Теорія і практика правознавства

Теорія і практика правознавства
Проблеми законності

Проблеми законності

Проблеми законності
Вісник Асоціації кримінального права України

Вісник Асоціації кримінального права України

Вісник Асоціації кримінального права України
Філософія права і загальна теорія права

Філософія права і загальна теорія права

Філософія права і загальна теорія права
Економічна теорія та право

Економічна теорія та право

Економічна теорія та право
Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Наші працівники завжди готові допомогти