Пошук по сайту

Відкрита наука: ресурси та можливості. Відкриті освітні ресурси

Безкоштовні публікації у відкритому доступі:

- у журналах видавництва компанії ELSEVIER 

Elsevier запроваджує пілотну програму географічного ціноутворення, щоб підтримати авторів у країнах із низьким і середнім рівнем доходу за допомогою справедливих варіантів публікації у відкритому доступі / Elsevier introduces geographical pricing pilot to support authors in low - and middle- income countries with equitable open access publishing options.  Детальніше

- в рамках CAMBRIDGE OPEN EQUITY INITIATIVE: Cambridge Open Equity Initiative — це нова пілотна програма, розроблена для підтримки авторів із країн із низьким і середнім рівнем доходу, які хочуть опублікувати свої дослідження у відкритому доступі в журналах,  але не мають доступу до фінансування. Пілотний проєкт відкритий для авторів з 1 липня 2023 року до 31 грудня 2024 року

- видавництво «Bentham Science Publishers», яке є видавцем наукової літератури в галузях фармакології та медицини, технічних та суспільних наук, скасувало для українських дослідників плату за публікації в усіх своїх журналах до кінця 2023 року. Детальніше про це на сайті Державної науково-технічної бібліотеки України. Джерело інформації

DIAMAS - проєкт об'єднав 23 організації з 12 європейських країн, які добре знають академічну публікацію та наукову комунікацію ОА. Проєкт надає інформацію про інституційних постачальників видавничих послуг (IPSP) у 25 країнах ERA, приділяючи особливу увагу IPSP, які не стягують плату за публікацію чи читання.

Книги у вільному доступі:

З серпня 2023 року EBSCO пропонує понад 435 000 книг без DRM через електронні книги EBSCO. Доступ до баз даних можна отримати на платформі EBSCOhost у внутрішній мережі за IP-адресою установи та з домашніх комп’ютерів за допомогою логіна та пароля. Для отримання інформації для авторизації звертатися до Наукової бібліотеки. 
Посилання на короткі відео з підручника YouTube, де представлені основні функції та параметри пошуку баз даних EBSCO (англійською мовою):
Підручники EBSCO | EBSCOhost (українською мовою)
Основний пошук (English)
Відкритий доступ на Elsevier
Конференції на порталі ELSEVIER
Основи відкритого доступу для бібліотекарів. Авторські права та обмін

Тенденції та передовий досвід відкритої науки

Глобальна дослідницька платформа Dimensions

Dimensions - це наукометрична пошуково-аналітична платформа, що поєднує базу даних цитувань, набір аналітичних інструментів, розширений пошук наукових публікацій та зручний доступ до повних текстів.

У відкритій частині бази зберігається 90 мільйонів записів про публікації. Ці дані надходять в Dimensions безпосередньо від видавництв, зареєстрованих агентством CrossRef, що видає ідентифікатор DOI. Крім того, по 50 мільйонам записів виконується повнотекстовий пошук. Деякі з них опубліковані у вільному доступі, але багато інших стали доступні компанії Digital Science в результаті партнерських угод. Ці дані отримані від більш 100 наукових, технічних і медичних видавництв, включаючи деякі найбільші в світі.

Dimensions надає студентам і дослідникам доступ до необхідних їм даних та інформації з мінімально можливими бар'єрами.

Безкоштовна версія Dimensions надає дослідникам:

• Всесвіт даних із записами публікацій, інформацією про цитуванні і профілями дослідників

• Пов'язана інформація: публікації, пов'язані з грантами, патентами, клінічними випробуваннями

• Потужні функції пошуку і метрики для визначення тенденцій

• Миттєвий доступ до мільйонів статей відкритого доступу

Доступ до безкоштовного додатку Dimensions тут


Блоґ "ПАН БІБЛІОТЕКАР" про наукометричну базу Dimensions тут


Інтегруємося у світовий науковий простір

Сервіси компанії Elsevier для авторів

Міжнародні репозитарії та online-бібліотеки для безкоштовного розміщення авторами своїх наукових праць:

платформа Academia.edu

Social Science Researtch Network (SSRN)

Mendeley Data

Cambridge Open Engage

Kudos Hub

 ВЕБІНАРИ:

“Навігація в ландшафті впливу / Navigating the impact landscape“ (англ. мовою). Запис вебінару та додаткові матеріали за посиланням

Розглянуто питання:

Що таке вплив дослідження?
Чому це важливо?
Як цього можна досягти?
Як це можна виміряти?

"Як отримати більше читачів і цитувань вашої статті / How to get more readership and citations or your article" (англ. мова). Запис події та додаткові матеріали за посиланням

Розглянуто питання:

Виділення в конкурентному середовищі
Розповідь історії свого дослідження
Що ви можете отримати, розповідаючи історію свого дослідження
Як описати своє дослідження простою мовою
Як зацікавити різну аудиторію
Як поділитися своєю історією

"Як використовувати kudos, щоб підвищити результати досліджень / How to use Kudos to increase your research impact" (англ. мова). Запис вебінару та додаткові матеріали за посиланням

Розглянуто питання:

Реєстрація та налаштування списку статей
Поради та підказки щодо додавання резюме простою мовою
Додаткові функції, такі як посилання на графіку, код, дані тощо
Додавання інфографіки для підвищення читацької аудиторії та потенціалу цитування
Відстеження ваших зусиль, щоб поділитися своїми статтями
Як Kudos об’єднує численні показники в одному місці
Ваша особиста вітрина - об’єднайте всі свої дослідження таким чином, щоб допомогти більшій кількості людей знайти та зрозуміти їх.

"Як використовувати соціальні медіа та інші канали для дослідницької комунікації / How to use social media and other channels for research communication" (англ. мова). Запис вебінару та додаткові матеріали за посиланням

Розглянуто питання:

Які найкращі способи передачі досліджень?
Як ви можете використовувати соціальні медіа для проведення досліджень?
Як ви можете відстежувати свої різні комунікації

Відкритий багатопрофільний репозиторій, розроблений в рамках європейської програми OpenAIRE і керований CERN. Набори даних, документи та інші дослідницькі матеріали можна знайти за допомогою пошукової системи Zenodo.

Вчені з будь-якої дослідницької дисципліни можуть завантажувати дані в файл будь-якого формату. Ідентифікатор цифрового об'єкта DOI автоматично присвоюється всім файлам Zenodo. Детальна інформація про те, як призначати метадані для наборів дослідних даних, міститься в розділі 5 (c) Керівництва по бібліотечним дослідним даними EUI. Для отримання допомоги пишіть на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

У квітні 2020 року Zenodo запустив Спільноту з дослідження коронавируса -COVID-19, яка набирає дані з усіх наукових дисциплін та субдисциплін.

Zenodo відповідає вимогам до управління даними Horizon 2020 і Horizon Europe, програм ЄС з фінансування досліджень та інновацій. «Проект OpenAIRE, що знаходиться в авангарді руху за відкритий доступ і відкриті дані в Європі, був замовлений Європейською комісією для підтримки зароджується політики відкритих даних, надаючи всеосяжний репозиторій для досліджень, що фінансуються ЄС. ЦЕРН - партнер OpenAIRE і піонер у відкритий вихідний код, відкритий доступ і відкриті дані надають цю можливість».

Офіційний портал: https://zenodo.org/

Для завантаження інформації необхідно зареєструватися через ідентифікатор автора ORCID ID.


OSF — це безкоштовна веб-програма з відкритим кодом, яка об’єднує та підтримує дослідницький робочий процес, дозволяючи вченим підвищувати ефективність і результативність своїх досліджень.

Дослідники використовують OSF для співпраці, документування, архівування, обміну та реєстрації дослідницьких проектів, матеріалів і даних.

OSF є флагманським продуктом некомерційної організації Center for Open Science .

ЩО Я МОЖУ РОБИТИ З OSF?:

Джерело інформації: https://osf.io/4znzp/

Платформа, яка однаково обробляє всі результати досліджень

Figshare зберігає будь-які типи файлів і візуалізує сотні форматів файлів , що робить його чудовим сховищем даних, інституційним сховищем або тим і іншим. Ще ніколи не було простіше мати власну платформу відкритого доступу.

Детальніше: https://knowledge.figshare.com/institutions

Портал ресурсу: https://figshare.com/

Law Review Commons, ProQuest, UCI Libraries BannerDOAB, Kudos Research Showcase 

- EBSCO Dissertations: https://opendissertations.org/;

- BASE (Bielefeld Academic Search Engine): https://www.base-search.net/;  

- Springer Open: https://www.springeropen.com/ ;

- Google Scholar. Нові можливості пошуку: https://scholar.google.com/intl/en/scholar/libraries.html ;

- книги відкритого доступу, пов’язані з ЦСР, видавництва Spriger Nature: http://surl.li/ltpqi

- Edinburgh University Press. Перелік e-книг у відкритому доступі за різними напрямами, в тому числі з юриспруденції:  https://edinburghuniversitypress.com/browse/books?filterOpenAccess=1&filterBookType=0&filterAvailability=0 ;

- CABI Digital Library: https://www.cabidigitallibrary.org ;

- CABI Books: https://www.cabidigitallibrary.org/books 

OpenStax CNX


Створення бренду вченого

Создание бренда ученого

Оформлення результатів наукових досліджень: вітчизняний аспект

Ресурси з дисертаціями у відкритому доступі

Як оформити та вести профіль науковця у LinkedIn

- Автореферати українських дисертацій - база авторефератів національна, яка розміщена на сайті Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

- НРАТ (Національний репозитарій) - загальнодержавна розподілена електронна база даних, в якій накопичуються, зберігаються і систематизуються академічні тексти. Призначення Національного репозитарію – зробити максимально доступною для суспільства наукову інформацію України і світу, що сприятиме розвитку освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, шляхом поліпшення доступу до академічних текстів та сприяння академічній доброчесності.

- NDLTD (The Networked Digital Library of Theses and Dissertations) пошукова система. Забезпечує пошук повнотекстових дисертацій відкритого доступу або відомостей про дисертації обмеженого доступу серед 4 млн документів.

- OATD (Open Access Theses and Dissertations) - містить дисертації, дипломні роботи випускників більше 1 тис. дослідних інститутів, університетів і коледжів. Мови: англійська (1200000), інші європейські, китайський. Кількість документів: 2800000. Відкритий доступ до повних текстів: для всіх робіт.

- HAL - містить дисертації та наукові статті співробітників науково-освітніх установ Франції. Мови: в основному англійська та французька. Кількість документів: 1 млн. Відкритий доступ до повних текстів: для 350 тис. робіт.

- CiNii Dissertations - мови японська, англійська. Містить: дисертації на докторський ступінь університетів та інститутів Японії, бібліографічну інформацію по дисертаціях. Кількість документів: 230 тис. Дисертацій від National Diet Library і університетів, 600 тис. бібліографічних посилань. Відкритий доступ до повних текстів: для всіх робіт.

- Dialnet - містить згруповані по університетах дисертації, наукові статті вчених з провідних університетів Іспанії. Мови: іспанська та інші європейські. Кількість документів: 40 тис. Відкритий доступ до повних текстів: для всіх робіт.

- dissertations.se - містить докторські дисертації шведських вчених. Мови: англійська, інші європейські і східні. Кількість документів: 54 тис. Відкритий доступ до повних текстів: для половини робіт.

- PQDT Open - база даних компанії ProQuest's UMI Dissertation Publishing. Містить: дисертації. Мови: англійська. Кількість документів: 27 тис. Відкритий доступ до повних текстів: для всіх робіт.

- theses.fr - частина проєкту інформаційного забезпечення вищої освіти за підтримки Міністерства освіти Франції. Містить: дисертації, захищені в університетах Франції. Мови: в основному французька та англійська. Кількість документів: 370 тис. Відкритий доступ до повних текстів: для 30 тис. робіт.

- EThOS - британські дисертації (більше 400 тис.) У відкритому доступі для всіх зареєстрованих користувачів. Можна також за порівняно невеликі гроші замовити оцифровку необхідної дисертації, яка після цього буде викладена у відкритий доступ.

Джерело інформації: https://www.facebook.com/groups/Science.in.Law.Scopus.WoS/permalink/1244307522953940/ 

Партнер Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого ПП «Технологічний центр» надав комплекс практичних рекомендацій
Як додати статті в профіль на Google Scholar
Як зареєструватися в ORCID і редагувати свій профіль
Як зв'язати Scopus ID з ORCID ID
Як об'єднати профілі автора в Scopus
Як внести зміни до профілю автора у Scopus
Як знайти журнал необхідного квартиля в Scopus
Як знайти журнал в базі даних Scopus
Як знайти журнал Scopus з Вашої тематики
Додати відсутній документ до Scopus


Як зареєструватися в Web of Science (Publons)
Як знайти журнал в Web of Science Core Collection
Як зареєструватися на Academia edu і додати своє дослідження
Як зареєструватися на ResearchGate і додати своє дослідження
Як зареєструватися на Mendeley і додати своє дослідження
Як завантажити своє дослідження на SSRN
Як завантажити своє дослідження на Figshare
Як зареєструватися на Zenodo і додати своє дослідження

Назва університету англійською: Yaroslav Mudryi National Law University

Відкриті освітні ресурси. Ліцензії Creative Commons (CC)

Сервіси для відкритої науки та відкритих освітніх ресурсів: TIB AV-Portal, OERSI, twillo, eDoer / Services for Open Science and Open Educational Resources: TIB AV-Portal, OERSI, twillo, eDoer 

• Знайдіть відкриті навчальні матеріали

ПРО ЛІЦЕНЗІЇ Creative Commons (CC)

ВИБІР ЛІЦЕНЗІЇ. Виконайте кроки, щоб вибрати відповідну ліцензію для вашої роботи

Creative Commons Mixer

Фахові видання університету

Теорія і практика правознавства

Теорія і практика правознавства

Теорія і практика правознавства
Проблеми законності

Проблеми законності

Проблеми законності
Вісник Асоціації кримінального права України

Вісник Асоціації кримінального права України

Вісник Асоціації кримінального права України
Філософія права і загальна теорія права

Філософія права і загальна теорія права

Філософія права і загальна теорія права
Економічна теорія та право

Економічна теорія та право

Економічна теорія та право
Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Філософія, філософія права, політологія, соціологія

Наші працівники завжди готові допомогти